U bankarskom sektoru RS zabilježen pad depozita

Bez autora
Jun 03 2010

U Republici Srpskoj je u 2009. godini osam od deset banaka pozitivno poslovalo i ostvarilo dobiti od 28.000.000 KM, ali je evidentiran pad bilansne sume i depozita. Pokazatelji u bankarskom sektoru potvrđuju i ranije date konstatacije da se svjetska finansijska kriza u toku 2009. prelila u realni sektor te da bankarski sistem predstavlja samo „ogledalo“ situacije u realnom sektoru RS-a. Zabrinjavajući je pad bilansne sume za šest posto i u okviru nje pad ukupnih depozita za 12 posto. Ipak, ima i pozitivnih trendova u prvom redu rast depozita oročene štednje i štednje po viđenju građana što pokazuje da je povjerenje građana u bankarski sistem vraćeno. Međutim, zabrinjavaju dospjeli krediti, odnosno dospjela potraživanja u ukupnim kreditima posebno onaj dio koji se odnosi na privredu. Od ukupnih dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima gotovo tri četvrtine se odnose na potraživanja od privrede što ukazuje da bi se u budućem periodu moglo očekivati da se takvi trendovi oslikaju i na sektor stanovništva.

U bankarskom sektoru RS zabilježen pad depozitaU Republici Srpskoj je u 2009. godini osam od deset banaka pozitivno poslovalo i ostvarilo dobiti od 28.000.000 KM, ali je evidentiran pad bilansne sume i depozita.

Pomoćnica ministra finansija RS-a Snježana Rudić rekla je da pokazatelji u bankarskom sektoru potvrđuju i ranije date konstatacije da se svjetska finansijska kriza u toku 2009.prelila u realni sektor  te da bankarski sistem predstavlja samo „ogledalo“ situacije u realnom sektoru RS-a.

Predstavljajući izvještaj o stanju u bankarskom sistemu tog bh.entiteta u prošloj godini koji je danas razmatrala Vlada RS-a, Rudić kaže da je zabrinjavajući pad bilansne sume za šest posto i u okviru nje pad ukupnih depozita za 12 posto.

Ipak, ima i pozitivnih trendova u prvom redu rast depozita oročene štednje i štednje po viđenju građana što, kako je rekla, pokazuje da je povjerenje građana u bankarski sistem vraćeno.

Međutim, zabrinjavaju dospjeli krediti, odnosno dospjela potraživanja u ukupnim kreditima posebno onaj dio koji se odnosi na privredu.

- Od ukupnih dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima gotovo tri četvrtine se odnose na potraživanja od privrede što ukazuje da bi se u budućem periodu moglo očekivati da se takvi trendovi oslikaju i na sektor stanovništva, rekla je Rudić.

Stoga je Agencija za bankarstvo RS-a sačinila više mjera koje su uticale na društveno odgovornije ponašanje banaka kada je u pitanju pravovremena, istinita i sveobuhvatna informiranja klijenata o svim rizicima koje preuzimaju  klijenti  i njihovi žiranti.

Zbog povećane percepcije rizika od banaka kreditna aktivnost je doživjela zastoj, a kako je rekla Rudić, rast kredita u prošloj godini bio je svega tri posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik